EDIC Kymenlaakso

 EDICillä aktiivinen alkuvuosi 2021 - tuletko mukaan?

Leader Sepra on toiminut EDIC Kymenlaaksona vuodesta 2018. Nykyisen sopimuskauden piti päättyä tämän vuoden lopussa. Koska EU-tasolla uuden ohjelmakauden valmistelussa on ollut Brexitin ja koronan takia viiveitä, on nykyisten verkostossa olevien tietopisteiden toimikautta jatkettu huhtikuun 2021 loppuun. Infopiste löytyy Sepran tiloista Haminan Itäväylästä, mutta toimintaa järjestetään koko maakunnassa, tosin tällä hetkellä koronasta johtuen pääosin sähköisesti.

Euroopan Unionin painopisteet Viherelvyttäminen sekä Digitaaliajan haasteet pyritään huomioimaan tapahtumissa, joita on keväällä neljä eri teemaista.

Helmikuussa juhlistimme yhteistyössä EDIC Stuttgartin kanssa 112 numeron 30-vuotista taivalta. Yhteiseurooppalaisen hätänumeron taustan esiin nosto tehtiin SOMEssa kansainvälisenä yhteistyönä sekä etsien haastatteluesimerkkejä siitä, miten numerosta on ollut apua. Euroopan eri maissa haastatetiin 112-vuotiaita. Koska Suomessa ei ole hengissä tämän ikäisiä ihmisiä, EDIC Kymenlaakso etsi henkilöä, joka on syntynyt 11. helmikuuta. 

Suunnitelman mukainen tempausten järjestäminen yhdessä Kymenlaakson pelastuslaitoksen ja muutaman paikallisen VPK:n kanssa, ei ollut mahdollista,mutta sen sijaan teimme kaksi videota. Voit katsoa ne YouTubesta: Siltakylän VPK ja Kotkan Meripelastusyhdistys.

Helmikuussa tuotiin esiin myös digitaalisen oppimisen päivää 26.2.2021; kannustimme nuoria tutustumaan eOppivaan ja löytämään tietoa sekä opiskelumateriaaleja EU:n eri tietolähteistä. 

Maaliskuussa on EarthHour 27.3.2021; vuoden teemana on kuluta vähemmän, syö kestävästi
SOME-kampanjamme toteutetaan tapahtumaviikolla, 20.3. alkaen kestävän kehityksen teemalla, nostamalla esiin lähiruoan merkitystä kestävänä ratkaisuna sekä yksilön mahdollisuuksia vaikuttaa ilmastonmuutokseen omilla ruokailutottumuksillaan. Nyt on mahdollista liittyä pienten tuottajien yhteistyöhön ja tuoda esiin paikallistuotteita sekä lähiruokatapahtumia. Haluaisitko sinä kertoa, miten itse toimit kestävällä tavalla ja millaista lähiruokaa käytät, ja mitä ehkä kaipaisit lisää? Lähikalasta voit käydä etsimässä tietoa esim. www.rannastaruokapoytaan.fi sivuiltamme.

Huhtikuun 24. on globaali Earth Day 22.4; tulevan päivän teema on ’ennallista maapallomme’. Miten sinä olet osallistunut lähiympäristösi ennallistamiseen, miten suojelet lähiluontoa? Haluaisitko jakaa vinkkisi ja ideasi, tai innostaa muita mukaan toimintaan? Ota yhteyttä niin, voit olla mukana ideoimassa tempauksia ja tapahtumia tuolle päivälle.

Komissiolla oli myös auki haku EDIC-pisteiksi 2021-2025 ajalle, johon Sepra osallistui. Tiedon siitä, pääsemmekö jatkamaan hyvin käyntiin lähtenyttä Europe Direct -viestintää vuoden 2025 loppuun saamme vasta maaliskuussa 2021. Mikäli saamme jatkosopimuksen, on tiedossa monipuolista ja kiinnostavaa toimintaa koko ensi vuodeksi.

Mikä EDIC?

Europe Direct -tietopisteistä saa tietoa Euroopan unionista ja erityisesti EU-kansalaisten oikeuksista sekä EU:n toiminnan painopisteistä ja tavoitteista. EDIC -tietopisteissä voi vierailla paikan päällä, mutta ne vastaavat kysymyksiin myös sähköpostitse ja puhelimitse. Tietopisteet ovat mukana järjestämässä paikallisia EU-aiheisia yleisötapahtumia, keskustelutilaisuuksia ja seminaareja.
Lisätietoa Euroopan komission Suomen edustajiston sivuilla:
https://ec.europa.eu/finland/services/contact-points_fi

Europe Direct Kymenlaakso/Leader Sepra
Helsingintie 1 A, 49400 Hamina, www.sepra.fi
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

 

 

EDIC - toimintaa ja tuloksia

Alueesi Leader-ryhmä on myös yksi Suomen yhdeksästä EU tiedotuspisteestä, EDICistä, joista voit lukea lisää Euroopan unionin virallisilta verkkosivuilta: https://ec.europa.eu/finland/services/contact-points_fi

Tietopisteen kiinteä toimipaikka löytyy Sepran toimitilojen yhteydestä Haminan Itäväylästä, mutta toimintaa järjestetään koko Kymenlaaksossa. Europe Direct -tietopisteestä saa tietoa Euroopan unionista ja erityisesti EU- kansalaisten oikeuksista sekä EU:n toiminnan painopisteistä ja tavoitteista. EDIC - tietopisteissä voi vierailla paikan päällä, mutta ne vastaavat kysymyksiin myös sähköpostitse ja puhelimitse. Tietopisteet ovat mukana järjestämässä paikallisia EU-aiheisia yleisötapahtumia, keskustelutilaisuuksia ja seminaareja.

Ensimmäinen tiedotuspistesopimuskautemme EU-komission kanssa päättyy tämän vuoden lopussa. Olemme olleet tyytyväisiä EDIC-toiminnan tuomaan lisäarvoon, joten aiomme hakeutua myös uudelle, 2021-2025 kaudelle. Olemme saaneet paljon kontakteja ja tietoa välitettäväksi alueemme asukkaille, mutta myös asukkaidemme ja erityisesti nuorten terveisiä vietyä eteenpäin Euroopan Parlamenttiin asti: nuoremme ovat jo kertaalleen päässeet tenttaamaan europarlamentaarikkoja Kotkassa, Kasvun karavaani-tapahtumassa. Myös kuntapäättäjiltä on päästy kysymään heidän näkemyksiään tulevaisuudesta.

Kuluneen kolmen vuoden aikana olemme keskittyneet ennen kaikkea siihen, että maakuntamme uusi EU-tiedotuspiste on saanut näkyvyyttä. Olemme siis olleet turuilla ja toreilla, satoi tai paistoi – lukuisia kertoja vuosittain. Olemme paitsi EDIC myös EU-osarahoitteisia tukia alueen pienyrityksille ja yhdistyksille sekä kalatalouteen kanavoiva paikalliskehittäjä. Luonnollisesti haluamme siis myös tuoda esiin sitä, että suurin osa niistä kymmenistä ja sadoista toimenpiteistä, joita alueellamme on vuoden 2001 jälkeen toteutettu Leader-tuella, todennäköisimmin olisi jäänyt toteutumatta ilman Euroopan Unionin miljoonien eurojen taloudellista tukea.

Leader-toiminta tuotiin Suomeen EU:n liittymisen jälkeen, ja ensi keväänä mekin Seprassa juhlimme 20-vuotista Leader-taivaltamme. Näiden vuosikymmenten aikana alueella on toimittu todella aktiivisesti, luotu paikallisia ja kansainvälisiä verkostoja sekä tapahtumia, ja ennen kaikkea pidetty omaa kotiseutua elinvoimaisena.

EU-Tiedotuspisteiden tärkein päivä vuodessa on 9.5. eli Eurooppa päivä. Tänä vuonna emme covid-19 pandemian takia voineet jalkautua tapahtumiin, mutta toivottavasti tapaamme paljon alueen asukkaita v.2021 Eurooppa päivänä.

Tiesitkö muuten, että Euroopassa puhutaan yli 200 eri kieltä? Euroopan Neuvosto on päättänyt, että 26. syyskuuta juhlitaan vuosittain tätä kielten ja kulttuurien rikkautta kaikkialla Euroopassa. Muistatko, miksi soitamme nykyään hätätilanteissa numeroon 112? Koko Euroopan hätäpuhelinnumero 112 otettiin käyttöön vuonna 1991, ja sen tarkoitus oli tuoda saataville yhteinen hätänumero, joka toimii kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa. Vuodesta 2009 lähtien hätänumeroa on tehty tunnetummaksi viettämällä 11.helmikuuta hätänumeron merkkipäivää. Päivää juhlitaan kaikkialla Euroopassa monin tapahtumin joka vuosi. Ensi vuonna 11.2 on päivän 30. vuosi, ja sitä juhlitaan näkyvästi monissa maissa – mekin olemme mukana kansainvälisen verkostomme kanssa ideoimassa toimintaa tuota tapahtumaa varten, ja kuulet tästä lisää syyskauden uutiskirjeistämme.

Me pyrimme parhaamme mukaan vastaamaan asukkaiden kysymyksiin erityisesti EU-rahoituksesta. Emme kuitenkaan tiedä kaikkea Euroopan Unionista, emme edes rahoitusasioista. Kansalaisia palvelee arkisin klo. 10.00-19.00 kaikilla Euroopan Unionin kielillä puhelinnumero 00-800-67891011, josta voi kysyä lisätietoa EU-asioista. Olkaa sinne rohkeasti yhteyksissä, jos jokin asia EU:n liittyen askarruttaa – ja meihin, jos EU-osarahoitteiset tuet sekä tulevan EU-ohjelmakauden 2021-2027 paikallisen kehittämisen strategian valmisteluun osallistuminen kiinnostaa. Tuo työ on ajankohtaista tulevana syksynä – ja siihen tarvitsemme teidän kaikkien osallisuutta.

Marjo Tolvanen

 

_ _ _ _ _ 

 

Komission koronatoimet aikajanalla kriisin alusta lähtien löydät klikkaamalla itsesi tähän uutiseen https://europa.eu/!gN78RJ.

EU-pisteemme palveluihin kuuluu neuvonta; vastauksia erilaisiin EU-aiheisiin kysymyksiin ja neuvoja siihen, mistä EU-tietoa löytyy. Erityisasiantuntemusta vaativissa kysymyksissä ohjataan muiden EU-verkostojen tai -palvelujen puoleen. Toimistoltamme saatavana myös EU-aiheista materiaalia ja voimme myös tarvittaessa tilata esim. opetukseen sopivaa materiaalia.

Esimerkiksi Lyhyt katsaus menneeseen vuoteen 2018 on yhteenveto Euroopan unionin tuomioistuimen toiminnasta edellisen vuoden aikana, voit hakea julkaisun toimistoltamme tai ladata luettavaksi klikkaamalla julkaisun nimeä. Julkaisussa käydään läpi tuomioistuimen merkittävimpiä tuomioita ja selitetään niiden merkitystä unionin kansalaisille. Toimistoltamme saatavana myös vuosien 2016 ja  -17 yhteenvedot.

Ota meihin yhteyttä toimisto(at)sepra.fi. Voit myös soittaa maksuttomaan Europe Direct –palvelunumero 00 800 6 7 8 9 10 11

Neuvontapisteemme palvelee osoitteessa:

Helsingintie 1 A, 49400 Hamina (kaikki toimistomme yhteystiedot ja kartta)

Suomessa toimivien pisteiden osoitteet ja yhteystiedot:
https://ec.europa.eu/finland/services/contact-points_fi

Meidän on pidettävä toisistamme huolta, meidän on autettava
toinen toisiamme selviytymään näistä vaikeista ajoista.
Tätä virustakin vahvempia ovat rakkaus ja myötäeläminen.
Vastoinkäymisten hetkellä eurooppalaiset osoittavat niiden voiman.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen
Euroopan parlamentin täysistunnossa (26.3.2020)


Logo Seprat
Leader Sepra ry

Helsingintie 1 A (B-porras)
49460 Hamina
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.