Maaseuturahaston uusi ohjelmakausi käynnistynee 2023 – kalatalouden jo 2022

Nyt käynnissä oleva maaseutuohjelman siirtymäkausi päättyy vuoden 2022 lopussa. Sepra on jo toukokuussa jättänyt hakemuksen Leader-ryhmäksi myös ohjelmakaudelle 2023-2027.  Toiminta jatkuu samalla alueella kuin nyt, eli mukana ovat kaikki eteläisen Kymenlaakson kunnat; Miehikkälä, Virolahti, Hamina, Kotka ja Pyhtää.

MMM:n rahoitus painottuu strategiassa maaseutualueisiin jatkossakin, mutta kehittämistoimiin on kohdennettavissa muutakin rahoitusta, kuten Euroopan Meri- ja kalatalousrahaston rahaa sekä ED-tietopistetoiminnan viestintävaroja.

Saimme ilahduttavan paljon vastauksia SWOT-analyysikyselyyn toukokuussa, ja saatujen vastausten perusteella strategiatyö jatkuu loppusyksystä. Tulemme järjestämään kaikissa kunnissa syksyn 2021 ja alkuvuoden 2022 aikana työpajoja, joissa katsotaan jo vuoteen 2030. Niissä mietitään, mitä pitäisi tehdä, jotta saamme yhdessä pidettyä alueen virkeänä ja elinvoimaisena asukkaille, yhdistyksille ja yrityksille.

Syyskaudelle on sovittu ensimmäinen kalatalouteen ja elinvoimaiseen saaristoon liittyvä työpaja, joka järjestetään 21.9. Kalatalouden – sisältäen myös saariston ja sinisen talouden kokonaisuudet – strategia jätetään ministeriöön jo lokakuun lopussa. Yritämme viestiä nettisivuillamme ja Sepran uutiskirjeessä myös kalatalous- ja EU asioista sekä kaupunkikehittämisestä, mutta mikäli kalatalousasiat kiinnostavat enemmänkin, kannattaa tilata noin neljästi vuodessa ilmestyvä ESKO-uutiskirje, pääset tilaamaan sen etusivulta. Tuoreimmassa ESKO-uutiskirjeessä pyysimme lukijoiden näkemyksen kalatalouden tilasta. Ei tarvitse olla kalastaja, kalankasvattaja tai kalastusmatkailuyrittäjä, että osaa asukkaana ja kuluttajana antaa näkemyksensä asiaan. Samaan kyselyyn pääset vastaamaan myös tästä linkistä och på svenska här.

Kansallinen (koko Suomi) ja alueellinen (Kaakkois-Suomi) maaseutuohjelma, ns. CAP27 ohjelma, tulevat lausunto- ja kommenttikierrokselle alkukesästä, ja näihin kannattaa meidän asukkaiden ottaa kantaa! Yhdistykset voivat jättää lausunnon nimissään, mutta jokainen voi käydä kertomassa näkemyksensä. Seuratkaa sivujamme ja some-kanaviamme, yritämme viestittää näistäkin ajankohdista teitä kesän aikana!

Kesäkaudella pyrimme kuitenkin myös vetämään henkeä koko työtiimi, sillä takana on hektinen kevätkausi, ja tulossa tiivis syyskausi. Hankeasioissa kannattaa olla yhteyksissä hankeneuvojiimme Marjaan ja Heikkiin, koska heti elo-syyskuulla alkaa taas hankehakemusten käsittely hallituksessamme. Meille voi jättää viestejä koko ajan, mutta palaamme niihin vasta kun olemme lomailleet kunnolla. Toivottavasti saamme kaikki nauttia vähän rennommin tästä kesästä, nyt kun korona näyttäisi pikkuhiljaa rauhoittuvan.

Lämpimin kesäterveisin,

Marjo


Logo Seprat
Leader Sepra ry

Helsingintie 1 A (B-porras)
49460 Hamina
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.