Leader-toiminta jatkuu alueellamme tulevalla EU-ohjelmakaudella - toiminnan laajuus on vielä auki

Leader Sepra on ollut eteläisen Kymenlaakson yhdistysten ja yritysten tukena vuosituhannen vaihteesta, kun toimijat ovat kaivanneet innostamista, neuvontaa sekä opastusta. Keskeinen apu on hanketuki, jota on pelkästään kuluvan kauden (2014-2020) aikana kanavoitu alueelle yli 2,24 miljoonaa euroa.

Mutta toiminta ei ole yksisuuntaista; Sepra osallistaa asukkaita ja mahdollistaa tukien avulla kehittämistoimet ja investoinnit, mutta alueen toimijat toteuttavat asiat itse. Alueen asukkaat ovat tehneet hankkeissaan yli 35.000 tuntia talkootyötä, ja juuri tämä on keskeistä toiminnan onnistumisessa.


Rahoitus ja laajennut toiminta

Ilman kuntien osallistumista julkisen tuen rahoitukseen 20 % osuudella ei yllämainittu olisi mahdollista; maa- ja metsätalousministeriö edellyttää, että kaikkien niiden kuntien, jotka haluavat osallistua EU:n ja valtion osarahoittamaan Leader-toimintaan, on sitouduttava seitsemän vuoden ohjelmakauteen omalla rahoituksella. Myös hanketoimijoilta odotetaan keskimäärin 35 % omarahoitusta.

Euroina kuntien osuus Sepra toiminnassa tarkoittaa hieman alle 3 euron panostusta vuodessa per maaseudun asukas, sisältäen mukana olon ESKO-kalatalous¬ohjelmassa sekä erilaisissa sosiaalirahaston hankkeissa ja kansainvälisissä toimenpiteissä. Aluetalousvaikutukset kaudella 2007-2013 olivat 11-kertaiset sijoitettuun euroon nähden.

Sepran toiminta on paljon muutakin kuin hanketuet; kalatalouden osalta tuetaan alan kehittämistä, EU-tietopisteenä välitetään tietoa kouluille ja asukkaille kiinnostavista yhteistyömahdollisuuksista sekä kansainvälisyysosaajana tarjotaan matalan kynnyksen osallistumistapoja pienille yrityksille ja yhdistyksille.

Tulevaisuus vielä hieman epäselvä

Nykyinen EU-ohjelmakausi päättyy vuoden lopussa. Normaalisti uusi kausi käynnistyisi pikku hiljaa seuraavan kauden alusta eli tällä kertaa vuoden 2021 aikana.
Brexit on aiheuttanut EU-tasolla huomattavia viivästyksiä uuden kauden neuvotteluihin, ja nyt niitä viivyttää myös covid-19. Tuoreimmat tiedot kertovatkin, että uusi ohjelmakausi käynnistyisi vasta vuoden 2023 alusta.

Valmistautuminen tulevaan on kuitenkin käynnissä: maa- ja metsätalousministeriö edellyttää, että kaikkien Leader-ryhmiksi haluavien on jätettävä ensimmäisen vaiheen hakemus sisään vuoden 2021 alussa. Tähän liittyen tulemmekin pitämään erilaisia tilaisuuksia ja työpajoja syyskauden alussa. Niissä mietimme yhdessä kanssanne, mitä haluamme ja tarvitsemme, jotta alueemme on elinvoimainen ja hyvä elinpaikka vuonna 2030. Osallistukaa näihin keskusteluihin aktiivisesti, vaikka emme ehkä voisikaan teitä tavata omilla kylillänne ja kasvotusten.

Toivomme myös, että kaikki viisi kuntaamme suhtautuvat yhteisiin ponnisteluihimme suopeasti ja ovat valmiita jatkamaan toiminnan rahoittamista tuolla noin 3 euron summalla per asukas. Siinä missä ministeriö vaatii meiltä strategista otetta ja vahvaa osaamisen osoittamista Leader-toiminnan toteuttamisesta ja teiltä aktiivista osallisuutta asioiden valmistelussa, vaaditaan kunnilta rohkeutta syksyn vaikeassa taloustilanteessa tehdä rahoitussitoumuksia melko epävarmoin perustein tulevalle ohjelmakaudelle.

Elämme haastavia aikoja, mutta nyt jos koskaan positiivinen asenne ja yhteisöllisyys auttavat – on tärkeä pitää katse tulevaisuudessa ja tehdä kaikki mahdollinen, jotta tulevina vuosien aikanakin voimme jatkaa kyliemme ja yritysten kehittämistä yhdessä!


Marjo Tolvanen, toiminnanjohtaja


Logo Seprat
Leader Sepra ry

Helsingintie 1 A (B-porras)
49460 Hamina
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.